Ogräshinken blev fröet till en tillväxtportal för svensk landsbygd

Flytta Till - Tillväxt svensk landsbygd

De bästa idéerna kommer när man minst anar det, är det inte så man brukar säga? När man står och diskar, kör bil ensam en sen kväll, eller som i mitt fall – när jag stod och rensade ogräs vid vårt lantställe och ogräshinken blev en symbol för den idé, eller det frö, som skulle komma att bli Flytta Till – en tillväxtportal för svensk landsbygd.

Vi köpte vårt röda hus med vita knutar på landet för inte allt för länge sedan. Tanken var att hitta ett eget ställe inte allt för långt ifrån vårt hem i Järfälla där vi bor och verkar till vardags. Vi bor, som många ”stockholmare”, i lägenhet och ville ha möjlighet till en egen tomt, studsmatta, kunna måla om och fixa. Allt det där. Vi ville dessutom att det skulle ligga max två timmar bort så att vi kunde åka upp spontant en fredagkväll efter jobbet och pusta ut och skaka av oss storstadsstressen över helgen.

Vi hittade ett stort hus med en stor tomt i Gästrike-Hammarby i Sandvikens kommun och föll pladask för det. Hela processen från tanke till visning till påskrivet köpeavtal gick rätt snabbt och jag tror att jag och min fru blev rätt paffa själva – vi hade köpt ett hus, vi var husägare!

Eftersom att vi bor i just Storstockholm till vardags så är vi vana med att ett hus i vettigt skick och med en så pass stor tomt kostar åtta gånger mer än vad vi betalade, och bara två timmar norrut hade vi råd att köpa vårt första hus – och i en riktigt idyllisk by dessutom.

När vi bestämde oss för att köpa huset trodde vi nog inte heller att vi skulle spendera så många helger och så mycket tid där som vi redan gjort, men hela familjen, alla fyra, längtar dit varje vecka och det kan vara det bästa beslutet vi någonsin tagit. Vi känner att vi får ett annat lugn, både vi vuxna och barnen är mindre skärm-fokuserade och vi stortrivs tillsammans.

Nog om detta. Åter till ogräshinken. Jag hade en liten stund för mig själv ute på gården och gick runt och fixade. Med arbetshandskarna på och ogräshinken i ena handen gick jag och ryckte maskrosor och annat från grusgångar och rabatter.

Tankar om det mesta, högt och lågt, snurrade runt i huvudet. Jag tänkte på hur det skulle vara att flytta till Gästrike-Hammarby permanent, vilka möjligheter som skulle finnas för jobb, skola och socialt umgänge.

Tankarna spann snabbt vidare och jag tänkte att det ju inte alls skulle vara långsökt för oss och även om vårt hus ligger mitt i en liten by på landsbygden så är det ju faktiskt närmare till flera lite större orter och stora arbetsgivare än mitt (och min frus) nuvarande pendlingsavstånd i Stockholm.

Tankarna gick från drömmande till mer dagsaktuella och jag tänkte: Stockholm är överbefolkat, trångt och det råder konstant bostadsbrist. Motsvarande en busslast med människor flyttar till Stockholm varje dag, folk är stressade och armbågas med varandra på T-centralen varje morgon och eftermiddag.

Så vad är det som hindrar människor från att flytta från storstan och till en lugnare tillvaro? Kan det vara okunskap om vilka möjligheter som finns, och var de finns?

Digitaliseringen har ju trots allt kommit så pass långt att folk ju faktiskt skulle kunna jobba från nästan varsomhelst och faktum är ju att det ju finns många arbetsgivare och stora möjligheter även utanför storstäderna. Såklart.

Samtidigt är avfolkningen av landsbygden ett stort problem som det satsas stora resurser på att lösa.

Jag tog en paus från ogränshinken och tog av mig arbetshandskarna, gjorde några snabba googlingar och insåg snabbt att kommuner i både norr och söder är duktiga på att skapa intressant innehåll för marknadsföring, men ofta publiceras materialet bara publiceras på kommunens webbsida och kanske på Instagram.

Men om man inte vet att just Sandviken är ett bra ställe att flytta till då? Jag insåg då ganska snabbt att det ju faktiskt inte finns någon rikstäckande samlingsplats där alla Sveriges kommuner kan marknadsföra sig själva och där människor som vill flytta från till exempel Stockholm, Göteborg eller Malmö kan utforska och upptäcka orter som de kanske knappt ens hört talas om innan.

Jag insåg i samma stund att det inte heller finns någon bra inspirationssida där man kan ta del av berättelser från människor som tagit klivet och lämnat storstan. I vårt rekommendationsdrivna samhälle där många beslut tas baserat på mun-till-mun rekommendationer så vore det ju absolut bra att ha, tänkte jag.

Så nu gör det det. Flytta Till är född. Ibland måste man bara ta tag i den där idén som man tror stenhårt på och göra slag i saken. Från ogräshink och idé till en första version av www.flyttatill.se blev färdig på några veckor.

Målsättningen med FlyttaTill.se är att skapa en kraftfull mötesplats för alla 290 kommuner i vårt avlånga land och människor som går i tankarna på att flytta från storstadens sus och dus. En tillväxtportal för svensk landsbygd kort och gott.

Allt material kommer dessutom att erbjudas både på svenska och engelska för att nå ut till både svensktalande och internationella läsare – allt för att ge så många som möjligt möjlighet att upptäcka resten av Sverige.

Med Flytta Till hoppas jag kunna bidra till en levande landsbygd och hjälpa alla fantastiska svenska kommuner att inspirera, informera och marknadsföra sig ännu bättre.

Jag hoppas att du som läser detta får stor nytta av Flytta Till och tar med glädje emot tankar, idéer och förslag som kan bidra till att vidareutveckla tjänsten.

Kommentera gärna nedan eller kontakta mig via peter@flyttatill.se.

Mycket nöje!

Peter Helin, grundare av FlyttaTill.se

Be the first to comment

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*